După prelevarea mostrei, peste aproximativ 4-6 săptămâni, medicul tău de familie te va informa despre rezultatul PAP-testului. Mai multe detalii despre următoarea vizită la medic în privința testului PAP, rezultatul testului, pașii pe care trebuie să îi urmezi după test vei afla în timpul consilierii oferite de către medicul de familie sau asistenta medicală.
În linii generale, rezultatul testului poate fi negativ sau pozitiv, nesatisfăcător, suspect la cancer. Majoritatea femeilor vor avea un rezultat negativ.
Ce înseamnă rezultatul negativ?
Un rezultat negativ înseamnă că acest test nu a depistat celule anormale și este negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne și că sunteți în afara pericolului.
Prescurtat în formularul citologic, rezultatul negativ va arăta ca NILM (negativ pentru leziuni intraepiteliale sau maligne).
Riscul de apariție al cancerului de col uterin în acest caz este foarte scăzut și se recomandă să continuați să faceți PAP-testul o dată la 3 ani (screening-ul de rutină).
Participarea la screening-ul de col uterin în mod regulat reprezintă o metodă sigură și eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Ce este cancerul de col uterin Folosește calculatorul pentru a afla când are loc următorul tău test, click aici.
Doar la 1 din 10 femei testul va arăta unele anormalități în celulele de pe colul uterin.
Ce înseamnă rezultatul pozitiv?
În cazul unor femei, rezultatul PAP-testului poate fi pozitiv față de posibile leziuni intraepiteliale sau maligne. În mod normal, aceasta înseamnă că au fost identificate unele anormalități în celulele de pe colul uterin, iar medicul de familie va veni cu mai multe explicații, dar și recomandări în funcție de particularitățile rezultatului PAP.
Prescurtat în formularul citologic rezultatul pozitiv va arăta diferit, astfel încât și anormalitățile depistate din celule de pe colul uterin pot fi de diferit grad: de grad scăzut (ASC-US, LSIL) sau de grad înalt (ASC-H, HSIL).
Aceste schimbări sunt comune și majoritatea sunt cauzate de virusul Papiloma Virus Uman (HPV) Ce este HPV HPV este un virus frecvent răspândit prin contactul cutanat cu pielea în timpul activității sexuale.
Modificările de nivel scăzut sunt frecvente și au o evoluție benignă, necesitând doar o urmărire mai minuțioasă, cât și examinări mai frecvente.
Dacă se depistează o anormalitate de celule de grad înalt, probabilitatea că ele vor dispărea de la sine este scăzută. Veți avea nevoie de o examinare suplimentară mai detaliată cu prelevarea probelor de pe col uterin, altfel numită biopsie, și posibil tratament. Celulele anormale de grad sporit trebuie îndepărtate pentru a nu se transforma în celule maligne. Tratamentele nu afectează, de obicei, viaţa sexuală sau abilitatea de a avea copii.
În funcţie de rezultat, vi se va indica una dintre următoarele măsuri:
Ce înseamnă un rezultat nesatisfăcător?
Uneori, numărul de celule care au fost prelevate pentru PAP-test de pe colul uterin sunt puține și nu este posibilă efectuarea concluziei citologice.
În astfel de cazuri, medicul citolog nu are dreptul să ofere o concluzie cu privire la sănătatea celulelor și va avea nevoie de mai multe celule, care pot fi obținute doar prin prelevarea repetată a PAP-testului în termen de 3 luni.
Asemenea situații sunt mai frecvente la femeile vârstnice sau care se află în menopauză de mai mult de 5 ani, uneori după unele tratamente medicamentoase sau în cazul nerespectării condițiilor de prelevare a PAP-testului.
Un rezultat nesatisfăcător nu înseamnă cancer.
Doar rareori rezultatul testului indică prezenţa cancerului de col.
În acest caz, medicul de familie va perfecta formularul de îndreptare pentru investigații suplimentare și tratament la Institutul Oncologic. Anual, 350-400 femei sunt depistate cu cancer de col uterin în Republica Moldova.