În general, virusul genital HPV se transmite prin contact sexual. Însă el se poate transmite de la o persoana la alta și prin contact cu pielea, nu doar prin contact sexual. HPV este un virus comun și marea majoritate a adulţilor l-au avut vreodată în viaţa lor.
Există tratamente pentru tipurile de virus HPV care determină apariţia negilor genitali, dar aceste tratamente nu sunt tocmai eficiente în cazul tipurilor de HPV care conduc la apariţia cancerului de col uterin. Din fericire, majoritatea infecţiilor HPV dispar de la sine într-un interval de 6 - 24 luni fără careva complicaţii.
Deși prezervativele sunt foarte eficiente în prevenirea altor boli cu transmitere sexuală, ele nu sunt la fel de eficiente în prevenirea HPV, probabil din cauza că acest virus se găsește și pe pielea neacoperită de prezervativ. În prezent este disponibilă vaccinarea care protejează femeile de 2 tipuri frecvente de HPV: HPV 16 și HPV 18, care determină circa 2/3 din toate cancerele de col uterin și numeroase rezultate anormale a testelor Papanicolau.
Aceste vaccinuri vor fi eficiente dacă sunt administrate înaintea infectării cu HPV 16 sau 18, însă ele nu vă pot proteja împotriva tuturor tipurilor de HPV. Astfel, chiar daca aţi fost vaccinate, screening-ul trebuie efectuat. Împreună, screening-ul și vaccinarea oferă cea mai eficientă protecţie împotriva cancerului de col uterin.
Virușii HPV care pot conduce la apariţia cancerului de col uterin sunt foarte comuni și nu s-a observat să aibă vreun efect asupra sarcinii. Dacă aveţi o infecţie cu HPV, nu este nevoie să fie modificată asistenţa dvs. obstetricală obișnuită.
Testarea pentru depistarea HPV este efectuată pentru monitorizarea femeilor al căror test Papanicolau a arătat rezultate anormale (ASC-US).
Cercetările au arătat că vaccinarea este eficace în:
• prevenirea infectării cu Virusul Papilloma Uman (HPV) de tip HPV 16 și HPV 18, cele mai frecvente tipuri de viruși care cauzează cancerul de col uterin.
• prevenirea dezvoltării de celule de col uterin anormale, cauzate de aceste tipuri de Virus Papilloma Uman.
Astfel, vaccinarea va reduce riscul dezvoltării celulelor anormale și va scădea pericolul de apariție a cancerului de col uterin. Există un vaccin care oferă, de asemenea, protecție împotriva virușilor HPV 6 si HPV 11 ce cauzează majoritatea cazurilor de apariție a negilor genitali.
Vaccinarea se administrează în trei doze pe o perioadă de 6 luni. În prezent, se cunoaște că vaccinarea oferă o protecție împotriva tipurilor de HPV incluse în vaccin și împotriva bolii produse de aceștia timp de cel puțin 5 ani. Aceasta este deocamdată perioada maximă de timp în care au fost monitorizate femeile în cadrul studiilor clinice. În prezent se efectuează cercetări pentru a vedea dacă protecția vaccinării poate dura mai mult timp.
HPV este foarte des întâlnit și multe femei sunt infectate în scurt timp după începerea vieții sexuale. Din această cauză, vaccinul oferă cea mai buna protecție dacă este administrat înaintea începerii vieții sexuale și poate fi mai puțin eficace la femeile cu viața sexuală activă. În Moldova, vaccinarea este recomandată adolescentelor începând cu vârsta de 10 ani.
Vaccinarea contra virusului HPV este sigură. Studiile clinice arată doar reacții minore tipice oricărui vaccin (umflare ușoară, mâncărime, roșeața în locul injecției, și mai rar – febră, greață, amețeli). Vaccinarea HPV nu este recomandată pentru gravide.